Parhaat hinnat aina varaamalla verkkosivuiltamme *

* lue lisää HINTATAKUUSTAMME »
Mystical Single
Varaa tämä huone
Desire King / Twin
Varaa tämä huone
Sky Lofts
Varaa tämä huone

Uutishuone

28/01/2013

Kalevala ja Klaus K Hotelli

Kalevala and Klaus K Hotel in Helsinki

Eeppinen design-kertomus

Historia, perinne ja design ovat Klaus K:n DNA:n olennaisia osia. Se, että hotellin designin pääinspiraationa oli Elias Lönnrotin vuonna 1835 julkaisema Suomen Kansalliseepos Kalevala, ei ole vain tyhjää brändäystä. Se on kiistämätön totuus siitä mitä Klaus K ja sen tiimi ovat. Se on heidän luissaan ja ytimissään.

Arvostettua arkkitehtuuria

Klaus K hotelli koostuu kahdesta arkkitehtoonisesti tärkeästä rakennuksesta. Niistä vanhempi, Erottajan puoleinen rakennus, valmistui vuonna 1882. Sen suunnitteli arkkitehti Frans Sjöström, joka oli uusrenesanssi-arkkitetuurin johtavia hahmoja Suomessa.

Uudemman, vuonna 1912 valmistuneen Bulevardin puoleisen rakennuksen sunnittelija on arkkitehti Lars Sonck, kansallisromanttisen suuntauksen ehdottomasti näkyvin edustaja. Kansallisromantiikka oli Art Nouveaun suomalainen versio, joka etsi vaikutteita Suomen mytologisesta menneisyydestä, mutta suosi samalla radikaaleja uusia teknisiä menetelmiä.

Rake-corner

Molemmat arkkitehdit ovat suunnitelleet useita merkittäviä rakennuksia ympäri Suomea.

(lisää Klaus K:n rakennusten historiasta:klauskhotel.com/historia)

Miksi Klaus Kurki?

Majatalotoiminta alkoi Klaus K:n jo silloin kuuluisissa rakennuksissa vuonna 1924, mutta ensimmäinen varsinainen hotelli avattiin vuonna 1938. Sen nimeksi tuli Klaus Kurki.

Virallisia tietoja siitä, miksi juuri tämä nimi valittiin ei ole säilynyt, mutta hotellin tämän päivän omistajapariskunnasta toinen, Mia Cederberg-Skvorc, arvelee, että hänen perheensä, joka jo silloin oli omistajana, on ehkä valinnut nimen ajan kansallishengen innoittamana.

Mia lisää, että nimen valintaan on myös saattanut vaikuttaa juuri vuonna 1938 ensi-iltansa saanut suomalainen elokuva, “Elinan Surma”, jossa traaginen päähenkilö on Klaus Kurki.

Klaus Kurki oli jo silloin suomalaisille ennestään tuttu hahmo. Elokuva perustui 14. vuosisadalta peräisin olevaan “Elinan Surma” balladiin, minkä oli vuonna 1840 julkaistuun Kantelettareen taltioinut Kalevalan kokoaja kansallisrunoilija Elias Lönnrot, joka toimi 1800-luvun alussa Laukon kartanossa kotiopettajana, ja kokosi runon Vesilahdelta keräämistään suullisista toisinnoista ja 1700-luvulla tehdyistä kirjallisista muistiinmerkinnöistä.

Kantelettaren “Elinan Surma” on klassinen tragedia — kertomus intohimosta, petoksesta, valheista ja kateudesta.

kanteletar2 Kanteletar

Runon kulku:

Laukon Klaus Kurki tulee sadan ratsumiehen kanssa Elina-neidon talolle ostamaan itselleen piikaa, ja iskee silmänsä Elinaan. Elina suostuu ottamaan kihlat, kun Klaus vakuuttaa, ettei tämä joudu töihin, vaan työt tekee piika Kirsti, joka mainitaan Laukon entiseksi emännäksi. Kirsti ei tahdo Elinan palvelijaksi, ja väittää Klausille Elinan pettäneen tätä renki Uolevin kanssa. Klaus pyytää todisteita, ja Kirsti ehdottaa tätä piiloutumaan lähitienoille ollen muka pitkällä matkalla pohjoisessa. Klausin ollessa poissa Kirsti kiusaa Elinaa monin tavoin, ja lopulta onnistuu houkuttelemaan Uolevin samaan pirttiin Elinan kanssa, johon heidät lukitsee. Asiasta kuullut Klaus palaa raivoissaan ja sytyttää mökin tuleen. Elina kurkottaa kätensä ulos mökistä, jolloin Klaus sivaltaa miekalla vihkisormussormen poikki. Elina vetoaa siihen, että Klaus säästäisi vastasyntyneen poikansa, mutta Klaus sanoo lapsen olevan Uolevin. Elina tahtoo nähdä äitinsä, jonka Uoti hakeekin paikalle vakuutellen, että Elina on turvassa. Myös äiti anelee, että Klaus armahtaisi Elinan, mutta Kirsti kehottaa heittämään liekkeihin tervaa ja ruutia, jotta mökki palaisi paremmin. Elina ja äiti vaihtavat muutaman sanan, ennen kuin tuli nielaisee Elinan. Kuluu muutamia viikkoja, ja kartanon lehmät ja hevoset kuolevat. Klaus itkee ja paikalle tulee vanhan miehen hahmossa Jeesus, jolle Klaus sanoo polttaneensa puolisonsa ja poikansa. Jeesus ilmoittaa Klausin ja Kirstin joutuvan helvettiin, mutta Elinan, tämän pojan ja Uolevin olevan taivaassa. Klaus hukuttautuu.

 

Tarinan lukija tuntee ristiriitaisesti, että Klaus Kurki ei ole pohjimmiltaan paha ihminen, ja kuitenkin intohimo ajaa hänet hirvittäviin tekoihin. Klaus Kurki voisi olla vaikka kreikkalaisen tragedian miespääosassa, ja kuitenkin hän on myös tunnistettavissa erittäin perisuomalaiseksi mieheksi.

Klaus K:n muodonmuutos

Kun kansainvälisissä luxushotelleissa ammattitaitonsa hankkineet Mia Cederberg-Skvorc, ja hänen miehensä Marc Skvorc palasivat Helsinkiin luomaan näiden seinien sisällä Suomen ensimmäisen ja edelleen ainoan Design Hotel™ yrityksen, oli luonnollista, että he syventyivät rakennusten historiaan ja traditiohin etsiessään seuraavan muodonmuutoksen ydintä. (Lisää Mian ja Marcin tarinasta klauskhotel.com/meidan-tarina)

klaus-k-helsinki-hotel-family-business

Mia edustaa jo sukunsa neljättä perättäistä sukupolvea, joka on ollut mukana näiden rakennusten kehityksessä. Mia ja Marc tunsivat, että pelkastään modernin brändin luominen näissä tiloissa ei ollut oikea ratkaisu.

Uuden hotellin oli myös kunnioitettava ja jatkettava rakennusten historiaa ja perinteitä. Sen oli oltava rakennusten jo olemassa olevan hengen uudelleenilmaisu, mutta radikaalisti erilaisella, modernilla, raikkaalla ja tyylikkäällä tavalla.

He halusivat säilyttää sekä rakennusten hienon fyysisen rungon että niiden sisältämät tarinat. Ja siksi myös hotellin uuden designing oli perustuttava tarinoihin ja taruihin.

Tämän visionsa toteuttajiksi he valitsivat Stylt Trampoli suunnittelutoimiston, joka on kansainvälisesti tunnetttu, hotelli- ja ravintola-alan tarinapohjaisten brändien luoja.

Yhdessä Styltin kanssa he perehtyivät entistä syvemmin suomalaisiin kansantaruihin ja nimenomaan Lönnrotin Kalevalaan, koska siitä he tunsivat löytävänsä juuri sitä dramatiikkaa ja kontrastia mitä he hotellinsa designiin halusivat.

Mikä Kalevala on?

Kalevala on Suomen kansalliseepos ja Suomen kirjallisuuden merkittävimpiä teoksia. Se on mieletön, suureellinen ja valtavan pitkä balladi, joka koostuu 50:stä runosta.

Se on Elias Lönnrotin (1802–1884) elämäntyön tulos. Lääkärinä ja opettajana hän matkusti ympäri maata, erityisesti maan itäosissa, keräten matkoillaan kansantaruja, suullisia traditioita ja kertomuksia, jotka olivat siirtyneet laulujen muodosssa sukupolvelta toiselle.
Elias_Lonnrot

Kalevalan ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1835.

Kuten lähes kaikkien kansojen historialliset ja eeppiset kansantarut, myös Kalevala pursuaa dramatiikkaa. Sen sivuilta löytyvät tragediat, myytit, lumoukset, muodonmuutokset, tuonpuoleiseen menemiset ja sieltä ihmeen kaupalla palaamiset, ja sen taruissa touhuavat sankarit, velhot, tietäjät, noidat, shamaanit ja parantajat.

Se on vahvojen, synkkien tunteiden tarinaa, jossa intohimo, kateus, kiihko ja petos vallitsevat. Se huokuu myös ristiriitoja ja vastakkaisuuksista: Se on yksitoikkoinen mutta toisaalta järkyttävän dramaattinen, taianomainen mutta myös käytännöllinen, pelottava ja samalla kaunis, elämää pursuava ja myös täynnä kuolemaa, pimeä ja kuitenkin häikäisevä. Lyhyesti sanoen, se on täynnä elämää.

Kalevala ilmaisee myös perisuomalaisuuden ja Suomen piirteita kirkkasti. Tunteissaan surumielinen, arka, romanttinen ja kapinallinen. Vastakkaisuuksissaan nuori (valtiona) ja vanha (kansana), valoisa ja pimeä, design-henkinen ja talonpoikainen. Luonnoltaan puhdas, karu, kova, dramaattinen, hiljainen ja taianomainen.

Nämä vastakkaisuudet ja Kalevalan tarut viitoittivat koko hotellin designin suunnan ja myös sen yksityiskohdat. Lähes kaikki huonekalut, matot ja esineet räätälöitiin varta vasten tätä hotellia varten. Klaus K Design Hotel™ avasi ovensa vuonna 2005, 15 miljoonaa euroa maksaneen uudistustyön jälkeen.

Missä Kalevala näkyy?

Suomen historiaan ja kansalliseepokseen viittaavia yksityiskohtia ja piirteitä näkyy Klaus K:ssa runsaasti. Tässä muutamia esimerkkejä:

Sisääntulon ovenpielet ovat kuuluisaa Vironlahden Graniittia, suomalaista peruskalliota joka on peräisin tuhansien vuosien takaa ennen ajanlaskumme alkua. Sanat Klaus Kurki kaiverrettiin kivisiin pieliin vuonna 1938. (Tätä samaa graniittia ovat myös esimerkiksi Pietarissa Iisakin Kirkon pylväät ja Aleksanterin Monoliitti.)

urban_getaway

Uusi LIVINGROOM menu ja käytävien matot kertovat Kalevalassa julkaistun luomiskertomuksen. Se selittää kuinka maailmankaikkeus syntyi seitsemästä munasta.

Kalevalassa Ilmatar, ilman impi, laskeutuu veteen, tulee raskaaksi tuulesta ja muuttuu vesi emoksi. Sotka liitelee meren yllä, etsien pesäpaikkaa. Ilmatar nostaa polvensa merestä ja Sotka tekee pesän Ilmattaren polvelle, munii kuusi kultaista ja yhden rautaisen munan. Pesä lämmittää Ilmattaren polvea liiaksi ja tuskissaan Ilmatar heilauttaa polveaan. Pesä ja munat rikkoutuvat ja munien niiden palasista syntyvät maailma – maa, taivas, aurinko, kuu, tähdet ja pilvet.

Hotellin sisustuksessa on useita munan muotoon viittaavia yksityiskohtia. Valkoinen, puusta valmistettu vastaanottotiski on munan muotoinen ja se muodostaa yläpuolella olevan valaisimen kanssa myös linnunpesän.

Respa hz KlausK_2022013_034 Ahjo-Artwork KlausK_2022013_014

LIVINGROOMista löytyy muitakin Kalavalaan viitaavia yksityiskohtia, kuten seinällä oleva suuri haukimosaiikki. Hauki ja monet muut kalat ovat Kalevalassa tärkeitä. Hauki on muunmuassa kaiken musiikin alkuunpanija, koska Kalevalan voimamies Väinämöinen teki seppä Ilmarisen pyydystämän jättiläismäisen hauen leukaluusta ensimmäisen kanteleen. Vain Väinämöinen osasi soittaa tätä ihmesoitinta ja sen musiikki antoi hänelle yliluonnollisia voimia, joilla hän pystyi lumoamaan kuulijansa.

Ahjo Bar & Clubin ja LIVINGROOM seinällä olevan suuren taideteoksen toinen puoli on toinen puoli on valkoinen ja toinen musta, viitaten Kalevalaisiin peruskontrasteihin — yö ja päivä, hyvä ja paha. Taideteos kertoo yhdellä silmäyksellä Kalevalan luomiskertomuksen. Ahjo oli Seppä Ilmarisen tulisija jossa hän takoi Sammon, ihmemyllyn, joka tuotti jauhoa, suolaa ja rahaa.

Hotellin nelja huoneluokkaa nimettiin myös Kalevalan voimakkaiden tunteiden mukaan: Mystical, Passion, Desire and Envy. Jokaisessa huoneessa on pieni taideteos, missä on näitä tunteita kuvaava englanninkielinen Kalevalan lainaus.

Klaus K Hotel Passion room wide Klaus K Hotel Mystical room

Klaus K Hotel Desire king room Design Hotel Klaus K Helsinki Envy Plus Bedroom

Huoneiden värisävyjen ja tunnelmien inspiraationa käytettiin Suomen kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865-1931) Kalevala-aiheisten teosten maailmaa.

Gallen-Kallela oli Suomen kansallisromanttisen taidesuunnan edelläkävijä ja kehittäjä. Hänen Kalevala-aiheiset teoksensa ovat vaikuttaneet suomalaiseen omakuvaan ehkä enemmän kuin mikään muu kuvataide.

Kun Klaus K:n vieraat astuvat kerroksissa ulos hissistä, heidän tietään huoneisiin viitoittavat Kalevassa esiintyvät eläimet: pikkulintu, harakka, joutsen, kotka, hevonen, hirvi, poro, karhu, susi ja mehiläinen.

Jopa ravintola Toscaninilla, hotellin kolmannella ravintolalla joka on Toscanalainen trattoria, on juuret Kalevalassa. Taiteilija Gallen-Kallela liittyi suomalaisten taiteilijoiden ryhmään Firenzessä keväällä 1898. Siellä taiteilijat viettivät aikaansa baareissa ja kahviloissa keskustellen uudesta fresco tekniikasta ja viimeisimmästä taidesuunnasta – symbolismista.

(tutustu ravintola Toscaninin ruokalistaan)

 

Toscanini

 

Symbolismin tunnelmat, värimaailma ja dramatiikka tekivät suuren vaikutuksesen GallenKallelaan ja hänen maalauksiinsa, joiden kautta vaikutus on siirtynyt myös koko Suomen Kansan kuvaan omasta menneisyydestään.

Gallen-Kallela maalasi myös Kalevala-aiheiset kattofrescot Suomen Pariisin 1900 Maailmannayttelyn paviljonkiin. Sen lisäksi hän loi suomalaisen designin perustan suunnittelemalla samaisen paviljongin Iris Huoneen tekstiilit ja huonekalut.

Vuonna 1928, Gallen-Kallela maalasi Pariisin paviljongin mukaiset frescot myös Suomen Kansallismuseon kattoon Helsingissä, missä ne ovat edelleenkin yleisön nähtävissä. Ne ovat nimeltään: Sammon taonta, Sammon puolustus, Ilmarinen kyntää kyisen pellon ja Suuri hauki.

suuri_hauki kanteletar2

 

Elävää designia

Design ja historia ovat Klaus K:n jokapäiväisen elämän osia. Jokaisella asiakaspalvelutiimin jäsenellä on rinnassaan tyylitellyn tähden muotoinen pronssineula minkä on hotellille luonut helsinkiläinen Oz kultasepänliike. Samainen tähti on myös painettu hotellin Refresh kerroshoitotiimin asuihin.

Tämä tyylitelty tähti esiintyy myös monissa hotellin painotuotteissa. Tähdestä voisi melkein sanoa, että sen on “design by Akseli Gallen-Kallela”, koska tähti näkyy useissa hänen maalauksissaan, muunmuassa teoksissa Sammon puolustus ja Velisurmaaja.

 

Joka kuukausi Klaus K isännöi myös erilaisia designiin ja taiteeseen liittyviä tilaisuuksia. Muotinäytöksiä, teematapahtumia, taidenäyttelyitä, lanseerauksia, yritystilaisuuksia ja hyväntekeväisyys tapahtumia.

Klaus K hotelli on myös tiivisti mukana World Design Capital Helsinki 2012 hankkeessa virallisena Signature Hotel partnerina.

World Design Capital Signature-Hotel

 

Klaus K:ssa design on todellakin kotonaan.

 

Design is at home at Klaus K.

—-

For a great, condensed explanation of the Kalevala epic, please see the “Kalevala Guide”booklet at the Klaus K Market. Situated in the lobby.