Parhaat hinnat aina varaamalla verkkosivuiltamme *

* lue lisää HINTATAKUUSTAMME »
Mystical Single
Varaa tämä huone
Desire King / Twin
Varaa tämä huone
Sky Lofts
Varaa tämä huone

Uutishuone

28/01/2013

Historia

History of Klaus K Hotel and Rake corner - a building with a prominent part in the history of Helsinki

Historia

Rakeen kulmana ja Rake-talona tunnettu Erottajan ja Bulevardin kulma koostuu kahdesta eri talosta. Erottajan puoleinen vanhempi osa rakennettiin vuonna 1882 Saksalaiseksi tyttökouluksi (suunnittelu Frans Sjöström). Tyttökoulun ohessa talossa toimi myös Suomen ensimmäinen yhteiskoulu: Pastori Brobergin vuonna 1883 perustama Läroverket for gossar och flickor.

 

Rakeen kulmalla on myös juurensa musiikkimaailmassa, sillä Helsingin musiikkiyhdistyksen vuonna 1882 perustama Helsingin Musiikkiopisto, joka nykyisin tunnetaan Sibelius-Akatemiana, aloitti toimintansa Rake-salissa. Musiikkiopiston kyvykkäimmät oppilaat esiintyivät salissa, muun muassa Jean Sibelius antoi kuusi oppilasnäytettä Rake-salissa.

 

Koulun toiminnan loputtua talossa alkoi vuonna 1897 kirjapainotoimintaa, joka toimi osittain vanhassa koulurakennuksessa ja osittain Bulevardin kulmassa olleessa puutalossa. Toiminnan laajentuessa Lars Sonckilta pyydettiin piirustuksia uutta tehdasrakennusta varten, joka valmistui Bulevardin puolelle vuonna 1912. Rakeen historia tässä korttelissa alkoi, kun 1917 Keskuskirjapaino myi kiinteistöt Helsingin Rakennusainekauppa Oy:lle, jonka pääliike siirtyi Erottajalle 1920.

Ravintolatoiminta alkoi talossa 1913, kun rouva Svea Tilgman avasi Keskuskirjapainon uudisrakennuksessa korkeatasoisen ruokapaikan ja nimesi sen Gradiniksi tyttönimensä mukaan. Gradinia pidettiin erityisesti perheravintolana, ja itse se mainosti paikkaa ”naisten omana ravintolana”. Itse asiassa Gradinilla käymistä ei pidetty ”kapakassa istumisena”, vaikka viinipullo olisikin ollut pöydässä. Monien omistajavaihdosten ja kieltolakien jälkeen hotelli ja ravintolatoimi päätyi osaksi Rake Oy:n liiketoimintaa.

Vuonna 1938 Rakeen hallitus päätti yhdistää ravintolan ja matkustajakodin tilat ja antaa niille nimen Klaus Kurki. Laajennetusta hotellista tulikin varsin merkittävä majoitusliike silloiseen Helsinkiin, kun hotellille oli järjestetty toimivat tilat juhlavine ruokasaleineen ja uusittuine huoneineen. Itse asiassa hotellissa oli korjaustöiden jälkeen 63 huonetta, joissa kaikissa oli oma WC ja useimmissa myös kylpyhuone.

70-luvulla hotellia johdettiin perheen voimin, kunnes se 70-luvun lopulla siirtyi osaksi ketjutoimintaa 30 vuodeksi. Vuonna 2005 hotellitoiminta päätyi taas perheelle, kun Mia ja Marc ottivat hotellin huomaansa.

Entinen Klaus Kurki hotelli, nykyinen designhotelli Klaus K koki täydellisen 15 miljoonan euron muodonmuutoksen vuonna 2005. Tänä päivänä hotelli loistaa uudella modernilla olemuksellaan ja lifestyle-tyylillään. Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan, innoittamana Klaus K:n sisustuksen teemat kuvaavat suuria tunteita: Mystiikkaa, Intohimoa, Unelmia ja Kateutta. Neljä vierashuonetta on suunniteltu antamaan tämän päivän matkaajalle unohtumaton kokemus mukavuudellaan sekä muotoilullaan. Nykyaikainen ja suomalaista kulttuuriperinnettä vaaliva Klaus K hotelli odottaa juuri sinua löytämään tarinansa ja sielunsa.